Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Εκδήλωση με θέμα : Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία


Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.
Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007.
Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Στα πλαίσια της ημέρας αυτής στο 33ο Δημοτικό Σχολείο της Πάτρας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-αφιέρωμα με πρωτοβουλία της ΣΤ’ τάξης και της εκπαιδευτικού Κουτρουμάνη Θεοδώρας. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης με τους εκπαιδευτικούς Τζανάτο Απόστολο, Σιώχου Βαλεντίνα και Ζήκα Χρήστο.
Στην εκδήλωση ήταν προσκεκλημένος  ο κ. Φεσσιάν Γεράσιμος, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών για τα προβλήματα που συναντούν καθημερινά τα άτομα με κινητικά προβλήματα.
Ο  κ. Φεσσιάν,  συγκίνησε με  το παράδειγμα δύναμης και ανθρωπιάς που έδωσε σε όλους.
Ανέφερε συγκεκριμένα:  «Σαν σήμερα (συν 5 ημέρες) το 1998 ένα τροχαίο με κατέστησε ανάπηρο. Έκτοτε προσπάθησα και θα συνεχίσω να προσπαθώ την αναπηρία να την κάνω πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα... 
 Αφιερώνω την σημερινή ημέρα στον Σπύρο Μαρίνη και στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στην σύζυγό του, γιατί υπήρξε ακούραστος εργάτης και ανιδιοτελής υπηρέτης αυτής της προσπάθειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου