Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Τσικνοπέμπτη

Το "τσίκνισμα" όπως λέει και η λέξη, είναι το στοιχείο που κυριαρχεί την συγκεκριμένη ημέρα, όπου οι "Λαϊκοί τύποι", "οι Μασκαρεμένοι" και το "Σουλάτσο" στους δρόμους της παλιάς Πάτρας έχουν την τιμητική τους.
  Ουσιαστικά η "Τσικνοπέμπτη" ενταγμένη στο Καρναβάλι, έρχεται να θυμίσει στους Πατρινούς συνήθειες αλλοτινών εποχών, όπου όλοι γλεντούσαν ψήνοντας στις γωνιές της παλιάς πόλης, τραγουδώντας, χορεύοντας και πίνοντας τους "χυμούς" της ταβέρνας. Τη μέρα αυτή ζωντανεύει ο Λαϊκός τύπος της Γιαννούλας της Κουλουρούς, η οποία έζησε στα χρόνια του μεσοπολέμου και πίστευε πως ο Ναύαρχος Ουίλσων είναι ερωτευμένος μαζί της και θα ερχόταν να την νυμφευθεί.
Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, η Κουλουρού ντύνεται νύφη και με τη βοήθεια πλήθους συνοδεύεται στο λιμάνι της Πάτρας για να συναντήσει τον αγαπημένο της. Ένας γάμος που ποτέ ωστόσο δεν πραγματοποιείται προς "τέρψιν" των Πατρινών που έχουν ένα ακόμη λόγο να ξεφαντώνουν, με τις Λαϊκές υπαίθριες ορχήστρες του Δήμου Πατρέων να συντελούν και να συνοδεύουν.
   Το κέφι των Πατρινών που διαβαίνουν και χορεύουν στα στενά της παλιάς Πάτρας, έρχεται να ενώσει τους Πατρινούς και τους επισκέπτες μετατρέποντας τους σε μια παρέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου