Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

Ποταμοί της ΕλλάδαςΜΟΡΝΟΣ
    Ο Μόρνος είναι ποταμός της Στερεάς Ελλάδας. Στο Μόρνο κατασκευάστηκε ένα φράγμα από όπου παίρνει νερό η Αθήνα. Η τεχνητή αυτή λίμνη κατασκευάστηκε το 1979 και έχει μέγιστη χωρητικότητα  800.000 κυβ. μέτρων νερού. Εκτός από την Αθήνα εξυπηρετεί  και την άρδευση αγροτικών καλλιεργειών της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

ΠΗΝΕΙΟΣ
   Ο Πηνειός είναι ποταμός της Θεσσαλίας. Οι πηγές του βρίσκονται στην Πίνδο και δέχεται όλα τα νερά από τους συγκλίνοντες ακτινοειδώς παραπόταμους της Δυτικής Θεσσαλίας τα οποία άλλοτε σχημάτιζαν λίμνη και ρέοντας από τα στενά της Καλαμπάκας, που από τη διαβρωτική του ενέργεια δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα, φθάνει στον θεσσαλικό κάμπο, όπου και διασχίζοντας το πέρασμα της περίφημης Κοιλάδας των Τεμπών, μεταξύ Ολύμπου και Όσσας, εκβάλλει τελικά στον Θερμαϊκό Κόλπο, δημιουργώντας το Δέλτα του κοντά στην κωμόπολη Στόμιο.

ΑΧΕΛΩΟΣ
  Ο Αχελώος είναι ο δεύτερος σε μήκος ποταμός της Ελλάδας  και πηγάζει από την οροσειρά της Πίνδου. Μετά από μια διαδρομή 220 χλμ.  εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος έχοντας σχηματίσει με τις προσχωρήσεις του τα νησιά Εχινάδες. Κατά τη διαδρομή του διασχίζει τις τεχνικές λίμνες  Κρεμαστών , Καστρακίου και Στράτου αρδεύει την πεδιάδα του Αγρινίου. Ο Αχελώος θεωρείται ο πλουσιότερος ποταμός  σε νερά γηγενής ποταμός της Ελλάδας. 
                                                                                          Σ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου