Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013

ΠΑΤΡΑ - TOΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ


Η ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ είναι γλυκό κόκκινο κρασί. Πήρε το όνομά της από μια όμορφη Πατρινή, τη Δάφνη, η οποία θάμπωσε τον Γουσταύο Κλάους. Συνιστάται ως ιδανικό φινάλε σε ένα καλό γεύμα. Χρησιμοποιείται επίσης στην καλή κουζίνα, για να προσφέρει σπάνια γεύση και άρωμα στο φαγητό.
Η ΤΕΝΤΟΥΡΑ είναι αποκλειστική παραγωγή της τοπικής οινοποιίας. Χωνευτικό οινοπνευματώδες, έχει σαν βάση το λικέρ γαρύφαλλο. Καταναλώνεται μετά τα γεύματα αλλά οι παλιότεροι Πατρινοί το προσθέτουν στο τσάι. Τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στη μόδα.
Το ΜΟΣΧΑΤΟ είναι φυσικώς λευκό γλυκό κρασί. Συναντάται σε δύο ποικιλίες και όπως όλα τα πατρινά κρασιά έχει μοναδική γεύση.
Το ΟΥΖΟ της Πάτρας θεωρείται επίσης πολύ χαρακτηριστικό τοπικό προϊόν. Έχει πολύ μεγάλη παράδοση. Καταναλώνεται σαν απεριτίφ σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, και όχι μόνο.
Η ΣΤΑΦΙΔΑ είναι ένα μοναδικό γεωργικό προϊόν για την περιοχή, που κάποια εποχή προσέφερε πλούτο και διεθνή ακτινοβολία στην Αχαία, καθώς γινόταν ανάρπαστη από ξένες αγορές, ως ξηρά τροφή ή πρώτη ύλη για τη ζαχαροπλαστική. Η κάμψη των εισαγωγών επέφερε σταδιακά οικονομική και κοινωνική κρίση στην τοπική κοινωνία. Αλλά βέβαια το προϊόν δεν έχασε τη θρεπτική αξία του ούτε τη νοστιμιά του.
Τα ΛΟΥΚΟΥΜΙΑ της Πάτρας είναι «σήμα κατατεθέν» της πόλης. Ειδικό ζαχαροπλαστικό παρασκεύασμα, δένει εξαιρετικά με τον ελληνικό καφέ, με συνοδεία παγωμένου νερού. Ιδανικός συνδυασμός για τα ζεστά καλοκαιρινά απογεύματα.

                                                                         ΜΑΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου