Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

τηλέφωνο - τηλεόραση


   Το τηλέφωνο είναι μια συσκευή που επιτρέπει τη συνομιλία μεταξύ ατόμων που βρίσκονται σε απόσταση.

    Το 1876 ο Γκράχαμ Μπελ πέτυχε για πρώτη φορά τη μετάδοση της φωνής με ραδιοκύματα. Το πρώτο αυτό τηλέφωνο αποτελούνταν από 2 ακουστικά και μία γραμμή από δύο καλώδια, που ένωνε τα ακουστικά. Τα δύο ακουστικά χρησιμοποιούνταν συγχρόνως ως δέκτες και πομποί.
     Αργότερα το τηλέφωνο βελτιώθηκε κατασκευάζοντας το μικρόφωνο. Το μικρόφωνο βελτιώθηκε και χρησιμοποιήθηκε με τη νέα του μορφή για πολλά χρόνια. Στη συνέχεια και μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται το μικρόφωνο με σκόνη άνθρακα.
     Με αυτό το σύστημα εξυπηρετήθηκε ο κόσμος για πολλά χρόνια. Μπορεί να μην ήταν τέλειο, αλλά είχε γίνει το πρώτο σοβαρό βήμα και είχε καλυφθεί μια βασική ανάγκη του ανθρώπου, να συντομεύσει το χρόνο και την απόσταση στην επικοινωνία με άλλους ανθρώπους. Με το τηλέφωνο η ζωή του ανθρώπου άλλαξε.
    Για να κάνεις ένα τηλεφώνημα τότε έπρεπε να σηκώσεις το ακουστικό και να γυρίσεις τη μανιβέλα. Στις αρχές του 20ου αιώνα τα πρώτα αστικά κέντρα ήταν μικρής χωρητικότητας. Αργότερα για να τηλεφωνήσεις γύρναγες το καντράν. Σήμερα για να τηλεφωνήσεις, σηκώνεις το ακουστικό και πληκτρολογείς τον αριθμό που θέλεις. 
 Τηλεοπτική συσκευή
     Τρία είναι τα κύρια μέρη μιας συσκευής τηλεόρασης. Η φωτογραφική μηχανή λήψης, η συσκευή μεταβίβασης και ο δέκτης. Η συσκευή τηλεόρασης συλλαμβάνει τα σήματα που  φτάνουν από τους σταθμού αναμετάδοσης, τα ενισχύει και τα αναλύει για να τα μεταφράσει σε ήχους και εικόνες.

Σκοποί της τηλεόρασης
     Τρεις είναι οι κύριοι σκοποί της τηλεόρασης: να πληροφορήσει, να διδάξει και να ψυχαγωγήσει.
Ιστορία της τηλεόρασης

      Οι πρώτες προσπάθειες για την ανάπτυξη του συστήματος ανάγονται στη δεκαετία του 1880. Τα πειράματα του Σκότου Τζον Λότζι Μπερντ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της τηλεόρασης βασίστηκαν στις έρευνες πολλών επιστημόνων από όλον τον κόσμο. Ο Μπερντ παρουσίασε τη συσκευή του το 1926. Μια λάμπα φώτιζε το κεφάλι της κούκλας. Το φως περνούσε μέσα από τις οπές ενός περιστρεφόμενου δίσκου. Μετασχηματιζόταν σε ηλεκτρικά σήματα και στη συνέχεια πάλι σε φωτεινά που προβάλλονταν σε μια οθόνη.  Ο Τζον Λότζι Μπερντ είχε κατασκευάσει την πρώτη τηλεοπτική συσκευή του από παλιά μεταλλικά κουτιά, εξαρτήματα ποδηλάτου, φακούς, κερί και σπάγκο. Η πρώτη τηλεοπτική υπηρεσία λειτούργησε το 1936 στη Βρετάνια. Οι πρώτες τηλεοράσεις ήταν ασπρόμαυρες. Οι έγχρωμες τηλεοράσεις εμφανίστηκαν αργότερα σε όλα τα σπίτια.
                      
                                           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου