Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ


Ο ποταμός Έβρος είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς σε μήκος στα Βαλκάνια. Πηγάζει από την οροσειρά Ρίλα, κοντά στα Σόφια και χύνεται στο θρακικό πέλαγος. Έτσι μας προικίζει με δύο βιότοπους, το Δέλτα του Έβρου και το Δάσος της Δαδιάς ,οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί διεθνώς.

Λόγω της ευνοϊκής γεωγραφικής θέσης του Δέλτα, παρατηρείται μεγάλη μετανάστευση που γίνεται ακόμη εντονότερη λόγω του ήπιου κλίματος της περιοχής. Έχουν καταγραφεί 304 είδη πουλιών, κάποια εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα σπάνια. Στην Ελλάδα συνολικά υπάρχουν 422.


Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας σημαντικός υγρότοπος σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Είναι εδώ και πολλά χρόνια Προστατευόμενη Περιοχή, καθώς έχει πολύ μεγάλη αξία για την άγρια ζωή και τον άνθρωπο. Στο Δέλτα του Έβρου βρίσκουν καταφύγιο και τροφή χιλιάδες πουλιά όλες τις εποχές του χρόνου, ενώ αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πόρο για την τοπική κοινωνία, αλλά και όλη την ανθρωπότητα, λόγω της αξίας που έχει για την αλιεία, την κτηνοτροφία, τη γεωργία, το κλίμα, την προστασία από τις πλημμύρες, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις επιστήμες.

                                                 ΜΑΡΕΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου