Τετάρτη, 25 Ιανουαρίου 2012

Ευρώπη


Κατακόρυφος διαμελισμός: η μορφολογία μιας περιοχής και συγκεκριμένα οι διαφορές που παρατηρούνται ως προς το υψόμετρο (οροσειρές, οροπέδια, πεδιάδες, κοιλάδες κ.λπ.) 


Βουνά καλύπτουν  τη Σκανδιναβία(Νορβηγία,Σουηδία) και τη Β. Φιλανδία(Σκανδιναβικά Όρη).
Οροσειρές που ξεκινούν από την Ισπανία διασχίζουν τη Ν. Ευρώπη. 


Σ' αυτές περιλαμβάνονται: τα Πυρηναία, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ισπανία, οι Άλπεις, που χωρίζουν την Ιταλία από τη Γαλλία, την Ελβετία, τη Γερμανία και την Αυστρία. Οι Άλπεις εκτείνονται από την Αυστρία και τη Σλοβενία στα ανατολικά, μέσω της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Λιχτενστάιν και της Γερμανίας έως την Γαλλία στα δυτικά. 
Ανατολικά, μια οροσειρά, με σχήμα ενός τεράστιου ερωτηματικού, που αποτελείται από τα Καρπάθια Όρη(απλώνονται σε ένα τόξο από την Τσεχία στα βορειοδυτικά με τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία και τη Ρουμανία στα ανατολικά ), τις Τρανσυλβανικές Άλπεις και τα Όρη των Βαλκανίων(Αίμος,Ροδόπη,Πίνδος)
Ανάμεσα στις Άλπεις και τη Μεγάλη Ευρωπαϊκή Πεδιάδα υπάρχει μια περιοχή, τα Κεντρικά Υψίπεδα, που φθάνουν ως την Ιβηρική Χερσόνησο. 
Νοτιοανατολικά, η οροσειρά του Καυκάσου χωρίζει την Ευρώπη από τη ΝΔ. Ασία.

Επίσης διακρίνουμε:


 • Tις Δειναρικές Άλπεις στη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη
 • Τα Ουράλια, την οροσειρά της Ρωσίας, που αρχίζει σχεδόν από τον Β. Παγωμένο Ωκεανό και κατευθύνεται προς τα νότια, σχεδόν ως την Κασπία Θάλασσα. Το συνολικό μήκος της είναι γύρω στα 2.000 χλμ.. Μαζί με τον Ουράλη ποταμό αποτελούν τα φυσικά σύνορα που χωρίζουν την Ευρώπη από την Ασία.
 • Τα Απέννινα όρη που αποτελούν μία οροσειρά που εκτείνεται 1.000 χλμ. από το βορρά ως το νότο της Ιταλίας κατά μήκος της ανατολικής ακτής, διασχίζοντας όλη τη χερσόνησο και σχηματίζοντας τη «σπονδυλική στήλη» της χώρας.

 • Οι περισσότερες λίμνες βρίσκονται στη Βόρεια Ευρώπη, πάρα πολλές στην περιοχή των Αλπεων, ενώ οι μεγαλύτερες απλώνονται στη ρωσική πεδιάδα. Οι λίμνες της Βαλκανικής χερσονήσου είναι λίγες και μικρές, όμως διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

  Στη νότια περιοχή, που έχει πολύ έντονο ανάγλυφο, τα ρεύματα του νερού, καθώς κατεβαίνουν από τα βουνά δεν μπορούν να ενωθούν, ώστε να σχηματίσουν μεγάλα ποτάμια. Αντίθετα, στις μεγάλες πεδιάδες της ανατολικής και κεντροδυτικής περιοχής ρέουν οι μεγαλύτεροι ποταμοί της Ευρώπης.
  Η Κασπία Θάλασσα, η μεγαλύτερη αλμυρή λίμνη του κόσμου, βρίσκεται στα σύνορα Ευρώπης και Ασίας.Η Λαντόγκα είναι μια μεγάλη λίμνη στη Βόρεια Ρωσία κοντά στα φιλανδικά σύνορα. 
  Η Ονέγκα είναι λίμνη της ΒΔ Ρωσίας που είναι η δεύτερη λίμνη της Ευρώπης σε έκταση μετά τη Λαντόγκα.
  Η Φιλανδία εχει χιλιάδες μικρές λίμνες. 
  Μια άλλη ομάδα λιμνών υπάρχει στις Άλπεις, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
  Μία από τις μεγαλύτερες είναι η Λεμάν (λίμνη της Γενεύης), που η βόρεια όχθη της ανήκει στη Γαλλία και η νότια στην Ελβετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου